Rantakylän kesäkioskilla kohtaavat kyläläiset ja pesisväki

Suvi ja Kirsi-Maria Koskela tykkäävät kesätyöstään Rantakylän kesäkioskin myyjinä. Heidät työllistää Sari Mäenpään vetämä kyläseura.
Suvi ja Kirsi-Maria Koskela tykkäävät kesätyöstään Rantakylän kesäkioskin myyjinä. Heidät työllistää Sari Mäenpään vetämä kyläseura.
Suvi ja Kirsi-Maria Koskela tykkäävät kesätyöstään Rantakylän kesäkioskin myyjinä. Heidät työllistää Sari Mäenpään vetämä kyläseura.
Suvi ja Kirsi-Maria Koskela tykkäävät kesätyöstään Rantakylän kesäkioskin myyjinä. Heidät työllistää Sari Mäenpään vetämä kyläseura.
Rantakylän kyläseuran kesäkioski tarjoaa mahdollisuuden nauttia kesähetkistä ja tavata tuttuja sekä lomalaisia entisen koulun kentällä. Samalla muonitetaan junioripesäpalloilijoita ja pelien yleisöä, sillä kentällä pelataan kesäviikkojen aikana melkoinen määrä sarjapelejä.

RANTAKYLÄN kentällä pelataan kesän mittaan Vedon junioreiden sarjapelejä muutaman ottelun viikkotahdilla. Pelien aikana palvelee Rantakylän kyläseuran kesäkioski, jota pyörittävät Kirsi-Maria ja Suvi Koskela. Kioski on avoinna muulloinkin, jos sää suosii – entisen koulun kiinteistön ohitse kulkee tie yhdelle Vimpelin suosituimmista uimarannoista, ja kentän vieressä sijaitsevassa entisen koulun pihassa on lasten hyvä viettää aikaa erilaisten aktiviteettien parissa.

Kyläseura on vuokrannut koulun ympäristön kunnalta, ja useilla EU-rahoitusta saaneilla hankkeilla varustellut sen toimivaksi. Tuorein projekti oli leikkikenttä muutama vuosi sitten. Sen jälkeen yhdistyksen toiminnassa onkin ollut hiljaisempaa.

–On vedetty henkeä, totesi kyläseuran puheenjohtaja Sari Mäenpää.

–Kioskitoiminta on aloitettu sen jälkeen, kun tänne tuli pesiskenttä. Aluksi sitä pitivät kyläseuran aktiivit, mutta viime vuosina olemme työllistäneet kylän nuoria kunnan kesätyötuen avulla.

Aikaisempina kesinä kentällä on pelattu jopa maakuntasarjaa, mutta tänä vuonna kalenterissa on junioripelejä, joita niitäkin aiempaa vähemmän, mutta toisaalta tiiviimmin kauden lyhennyttyä alkupäästä. Kesäkioskin suhteen ratkaisuja on poikkeusolosuhteiden vuoksi tehty nopealla aikataululla. Toiminta pyöräytettiin käyntiin juhannusviikolla, ja hyvällä säällä sen palveluiden ääreen ovat löytäneet niin kyläläiset, kesäasukkaat kuin juhannusvieraatkin, kertoi Suvi Koskela. Aukioloajoista on tiedotettu lähinnä sosiaalisessa mediassa.

Viikolla 30 kesätyöläiset ovat toisessa kesätyössään, rippikoululeirin isosina, joten kioskin luukku pysyy kiinni, mutta sen jälkeen he varautuvat pitämään kioskia auki koulujen alkuun saakka myös pelien ulkopuolella, jos sää suosii, ja väkeä on liikkeellä. Koulun ohessa on mahdollista hoitaa kioskia pelien aikana myös iltaisin ja viikonloppuisin.

–Tällainen työ sopii tähän tilanteeseen hyvin, totesi syksyn ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva Kirsi-Maria Koskela.

Kirsi-Maria on kioskissa töissä kolmatta kesää, Suvi toista. Molempien kokemus on, että työ ei ole liian hektistä. Peleihin grillataan makkaraa, muuten tarjolla on perinteisiä kioskin antimia.

–Lämpimillä keleillä menee paljon mehujäätelöitä, viileämmillä kahvia ja Novellea, Suvi Koskela sanoi.

Mäenpää kehui työntekijöitä hyvin omatoimisiksi ja joustaviksi.

RANTAKYLÄ on pieni ja rauhallinen kylä, jossa parasta on kylänraitti, jolta avautuu näkymiä Lappajärvelle.

–Se on tämän kylän elementti ja henki, Mäenpää totesi.

Kylällä viihdytään – siellä on lapsiperheitä, ja uusia vauvojakin on syntynyt tälle vuodelle jo useampia.

Koulurakennus on tyhjillään, ja kyläläisten yhteinen huolenaihe on, mitä sille tapahtuu.

–Koulu on yhdistänyt kylää. Onneksi on kenttä ja piha, jossa voi pelata ja leikkiä turvallisesti. Siihen on helppo poiketa vaikkapa pyörälenkillä. Yhteistä toimintaa on vaihtelevasti, sen mukaan, miten kyläseuran aktiivit ehtivät ja jaksavat. Yhdistyksen toimintaan ovat tervetulleita uudetkin toimijat.

Mäenpää toivoo, että kylä ja kunta pystyisivät pitämään ne palvelut, joita vielä on, ja olosuhteet sekä ilmapiirin sellaisena, että sinne olisi ihmisten hyvä tulla ja helppo olla.

–Kaiken ei tarvitse aina olla niin suurta ja komeaa, pienen yhdistyksen pitkäaikainen aktiivijäsen toteaa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.