Pelisilmä on erotuomaroinnin ytimessä

pelisilma_erotuomaroinnin_ytimessa.jpg
Evijärveläinen Juha Niemissalo on toiminut jalkapalloerotuomarin tehtävissä yli 30 vuotta. Erotuomari on tärkeä osa peliä ja toiminnassa keskeistä on hyvä kokonaisuuden hallinta ottelun sujuvuuden kannalta.

PITKÄÄ pinnaa, ihmistuntemusta ja psykologian hallintaa. Jalkapalloerotuomarin vaatimuksia eritellessä ei puhuta mistään pienistä asiaseikoista. Jonkinlainen kuntokin tulee olla alla, jotta peliä pystyy seuraamaan lähietäisyydeltä ja pilliä käyttämään keskiympyrän ulkopuolellakin.

Evijärveläisellä Juha Niemissalolla on ollut tuomarikortti taskussa jo noin 35 vuoden ajan. Niemissalo päätyi hankkimaan tuomarilisenssin vuonna 1986, jolloin Lappajärvellä jalkapallokuviot saivat alkunsa.

–Lähdin hommaan varmaan siksi, että tuomareita tarvittiin, ei kai taustalta sen kummempaa selitystä löydy. Kyllähän sitä kentällä aina välillä tulee kaikenlaista kommenttia vastaan, mutta tuomarin hommista olen joka tapauksessa pitänyt ja pidän edelleen, Niemissalo sanoo.

PITKÄN linjan erotuomari sanoi viheltäneensä mieleenpainuvimmat pelinsä Futsal-Liigassa. Hän toteaa, että mitä ylemmäksi jalkapallosarjoissa mennään, niin sitä enemmän fyysisiä ominaisuuksia tuomarilta edellytetään.

–Lappajärvellä olin yhden vuoden Futsal-Liigan tuomarina, kun liigaa pelattiin turnausmuotoisesti. Totta kai se jäi mieleen, kun olin pääsarjastatuksella liikenteessä. Kesällä nurmella pelattavissa peleissä pääsarjoissa tuomari käy päädyissä vähintään kolme tai neljä kertaa pelin aikana, joten kondista vaaditaan. Muussa tapauksessa vihellykset tulevat vääjäämättä vedettyä niin sanotusti vasemmalla kädellä, Niemissalo kommentoi.

Tuomaritoiminnassa hyvien hermojen hallinnan lisäksi Niemissalo nostaa merkittäväksi teemaksi sujuvan viestinnän.

–Kommunikoinnin on tärkeä toimia kolmen tuomarin peleissä. Sen lisäksi tuomarin elekieli on sellainen asia, jonka kautta pelinsä voi tehdä joko itselleen helpoksi tai vaikeaksi. Esimerkiksi ulosajon yhteydessä ei sovi hymyillä virnuilevasti, vaan sen kaltaisissa tilanteissa tulee osata olla riittävän jämäkkä ja suoraviivainen.

JALKAPALLON ystävät ovat saaneet seurata ruudun välityksellä tämän kesän mittaan tuutin täydeltä jalkapallon arvokisojen uusintoja. Niemissalo mainitsee suosikkipelikseen Meksikossa vuonna 1986 järjestettyjen maailmanmestaruuskisojen puolivälierän, jossa legendaarinen Diego Maradona johdatti Argentiinan jatkoon kyseenalaisella myöhemmin ”Jumalan kädeksi” nimetyllä maalilla.

Niemissalo vakuuttaa, että mikäli hän olisi tilanteessa pillin varressa ollut, olisi se tullut otettua pois käsivirheenä.

–Tuntui, että tilanteen näki silloin ilmeisesti kaikki muut paitsi itse päätuomari. Tietysti näin merkittävissä peleissä on syytä muistaa tuomareilla olevan kovat suorituspaineet, Niemissalo toteaa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.