Pakinakokoelmasta lääkettä huumorivajeeseen

Tapio Höykinpuron some-pakinat saivat monen toivomaan, että kirjoituksia koottaisiin yksiin kansiin. Purohaukan pakinoita -kirja ilmestyy tällä viikolla.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Syrjälän kuvitus saa Höykinpurolta kiitosta.

–Miten hän näkikään tapahtumat samalla tavalla kuin minä? Erään tarinan henkilökin oli ihan saman näköinen kuin oikeasti, vaikken ole häntä piirtäjälle kuvaillutkaan.

–Olen kirjoitellut näitä juttuja someen, ja todella moni on toivonut, että kokoaisin niitä kansiin. Aika oli nyt sopiva, tällaiseen tilanteeseen on hyvä saada jotain muutakin ajattelemista.

Paria lukuun ottamatta tarinat ovat ihan totta, hän vakuuttaa. Vai ovatko sittenkään…

–Kirjassa ei ole ilkeilyä, vaan asiat esitetään hyväntahtoisesti. Politiikkaa tai koronaa ei sivuta sanallakaan.

Hän on luetuttanut pakinoita tuttavillaan eri puolilla Suomea, eikä kukaan ole teksteistä loukkaantunut, joten hän uskaltaa suositella sitä myös hieman ryppyotsaisemmille lukijoille.

Itse kirjoittaminen sujuu Höykinpuron mukaan kivutta, mutta satojen tarinoiden karsiminen ja toimittaminen oli työlästä. Kokoamisessa hän kysyi apua armeija-aikaiselta kaveriltaan, kirjailija Matti Röngältä, että mitä minä näiden kanssa teen: tarinoita on useampaankin kirjaan, mutta kuinka kokoan loogisesti? Kokoanko kuin Kätkäläinen, tarinat miehen ympärille vai yritänkö asetella kronologisesti. Ohje oli: poimit sopivat tekstit ja laitat peräkkäin, kokeilemalla löytyy oikea muoto!

HÖYKINPURO on kirjoittanut aiemmin pakinoita, kolumneja ja runojakin, aktiivisemmin noin 10 vuoden ajan, muun muassa Keliakia-lehteen. Tilaustyö syntyy istumalla alas ja kirjoittamalla, vaikka aina se ei helposti synny. Eläytymisen lahjaa löytyy kuitenkin, mikä auttaa asiaa.

Mainos

–Kun oikeanlainen fiilis on, tarinaa alkaa vain pursuta. Yhteen paikkaan piti lähettää yksi pakina, mutta teinkin niitä seitsemän iltayöstä.

Hän on käynyt myös kertomassa tarinoita suusanallisesti joissakin tilaisuuksissa. Kertominen on erilaista kuin kirjoittaminen, kun on mukana äänenpainot, ilmeet ja eleet. Ne kaikki pitää saada tekstiin upotettua.

Kuvittaja kuvaili tekstejä lämminhenkisiksi ja elämänläheisiksi.

–Sanomaakin kirjoituksiin on piilotettu, elämänfilosofista näkökulmaa on kutoutunut joukkoon. Se voi nousta esille tai jäädä huomaamatta, riippuen lukijasta.

Höykinpuro tunnetaan hyväntuulisena ihmisenä. Huumori kukkii kaveripiirissä ja ympäristössä.

–Elämään pitää suhtautua vakavasti mutta iloiten.

TAPIO Höykinpuro toivoo, että virallinen julkaisutilaisuus voitaisiin pitää lähiaikoina kokoontumisrajoitusten lakattua.

Kirjaa saa ainakin aluksi kirjoittajalta, myöhemmin ehkä myös netin kautta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.