Epävarmuudesta syntyi uutta

Tilanteet muuttuvat nopeasti, me menemme mukana ja teemme tarvittaessa nopeita peliliikkeitä, kuvailee Susanna Keskinen Kivitipun toimintaa. Arkistokuva.

Julkaistu:

ENSIMMÄINEN aalto selvittiin, toinen tekee tiukempaa ja jos kolmas tulee, se on jo haaste, summaa lappajärveläisen hotelli-ravintola Kivitipun toimitusjohtaja Susanna Keskinen maaliskuussa alkanutta kotona-aikaa.

–Keväällä laitoimme tosi nopeasti ovet kiinni, varmaan ensimmäisenä hotellina, heti 17. maaliskuuta. Toukokuun loppupuolella aloimme valmistautua avaamaan uudelleen ja ravintola avasi ovensa 4. kesäkuuta. Kesä oli hyvä olosuhteisiin nähden, mutta syksy lokakuulta joulukuulle haasteellista ja samat haasteet jatkuvat edelleen.

Aaltoliike, jonka synnyttävät koronan tautiaallot, viranomaisten suositukset ja määräykset sekä seesteisemmät vaiheet, on ollut kauttaaltaan epätietoisuuden sumun hunnuttamaa. Kivitipussa ei kuitenkaan ole jääty rannalle istuskelemaan. Heti kesän alussa käynnistettiin kehittämishankkeita, jotka jatkuivat marraskuulle asti. –On muutettu ja kehitetty toimintoja, ja päätetty selvitä tästä.

Kivitippuun on avattu pakohuone, ravintolaruokailu muuttunut seisovasta pöydästä annosruokailuun, a la carte -lista vaihtuu kerran kuussa ja siinä pyritään hyödyntämään lähiruokaa mahdollisimman suuressa määrin. –Olemme panostamassa luontomatkailuun, erilaisia aktiviteetteja ja paketteja Geoparkin alueella tulee myyntiin, esimerkiksi timantinetsintäkurssia ja avaruuspölyn keräämistä ryhmille ja perheille.

Epätietoisuus on valjastettu toiminnaksi, jonka tuloksia voidaan hyödyntää tilanteen jollakin tapaa normalisoituessa. –Hankalinta on se, että todella moniin asioihin ei voi itse vaikuttaa, joutuu vain hyväksymään ja sopeutumaan, elämään niiden päätösten mukaan, mitä muualla on tehty. Ei myöskään voi hukata energiaa kapinoimalla Nyrkin tai avin päätöksiä vastaan.

Tilanteiden muuttuessa nopeasti mennään ravintola-alalla hyvin nopealla syklillä. Aamulla, kun tullaan töihin, ei tiedetä, mikä on tilanne, kun työpäivä päättyy.

RAVINTOLATOIMINTAA on säädelty todella tiukoin velvoittein koko poikkeusolojen ajan. Keväällä sai myydä take awayta, välillä on ollut tietyt turvavälit pöytien kesken ja asiakaspaikkoja on saanut olla välillä käytössä 50, välillä 75 prosenttia. Kiihtymis- ja leviämisalueilla on omat ohjeensa, ja yrittäjän on pysyteltävä kärryillä oman alueensa tilanteesta.

Jos Keskinen saisi esittää päättäville tahoille toivomuksen, hän haluaisi viestinnän olevan selkeämpää kautta linjan. Kunta on pitänyt rajoituksista hyvin ajan tasalla, mutta rajapinnallakin tapahtuu: mitkä säännökset koskevat vaikkapa yhteistyönä toteutettua avantouintimahdollisuutta. –Jos ei ole määräyksiä, on vain suosituksia, ja silloin jokaisen toimijan on itse otettava vastuu toiminnastaan.

JOLLAIN lailla on toivoa. Siihen haluaa uskoa, että ei tästä enää paljon huonommaksi voi mennä. Jotenkin olettaisi, että kesään mennessä jollain lailla voisi täysipainoisemmin toimia, Keskinen pohtii.

Talven ajalle suunniteltu suuri jääkaruselli on tulossa Kivitipun eteen, ja sen yhteyteen jääveistosten SM-tapahtuma. –Ne mukautetaan sitten rajoitusten mukaan. Sekin on jännä nähdä, houkutteleeko hiihtolomakausi väkeä. Tästähän voi pihasta lähteä suksilla ladulle ja ulkoillahan voi koronasta huolimatta. Toimimme täällä säännösten mukaan, joten on turvallista tulla syömään, ja tarjolla on myös kontaktitointa majoitusta, jolloin aamiainenkin tuodaan oven taakse. Voimme palvella monella tavalla.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.