Tubettaja ruusukukkane vieraili Järviseudulla: Amismyyttejä murtamassa Pomo piilossa- ohjelman tyyliin

Tubettaja ruusukukkane eli Ruusu Leppänen vieraili viime viikolla Järviseudulla Jamin kanssa toteutettavan yhteistyön merkeissä. Kuva: Jaakko Joensuu

Julkaistu:

Aihe:

–Pomo piilossa -tyyppistä ohjelmaa oli hauska tehdä. Oppilaat katsoivat ensin häntä vähän hitaasti ja miettivät, voisiko tuo olla…, vaikka ulkonäkö erosikin. Äänestä he sitten tunnistivat lopulta. Saatiin hauskaa materiaalia, ja he olivat mielissään kivasta ylläristä koulupäivän keskellä. Sieltä on lähtenyt monta snäppiä, nauroi kuvauksissa mukana ollut Maria Yli-Sikkilä.  

–Opiskelu vaikutti olevan siellä rentoa ja hauskaa; hommat hoituivat, vaikkei opettaja hiillostanut niskaan ja kaikesta huokui hyvä ilmapiiri. Opiskelu oli myös monipuolista, totesi Ruusu. –Kaiken kaikkiaan hauska keikka!

Torstaina kuvattiin Kova Akatemiassa ja logistiikkalinjalla, perjantaina metallialalla sekä Robocontissa. Videot on tarkoitus laittaa jakoon YouTubeen ja Instagramiin lähiaikoina, jolloin ne palvelevat alkavaa yhteishakua.

Ruusukukkane julkaisee moottoriurheiluun, kuten kaksipyöräisiin ja autoiluun, painottuvia videoita. Hänen YouTube-tilillään on noin 58 600 seuraajaa ja Instagramissa noin 40 000, joista pääosa on yläasteikäisiä nuoria.

Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n Työ etsii tekijäänsä -hankkeen vetäjänä työskentelevä Yli-Sikkilä tarttui metallialan yrittäjien huoleen opiskelijoiden saamisesta alalle, ja halusi jalkauttaa tietoa alueen työvoimatilanteesta yläkoululaisten pariin. Koska hankkeen kautta oppilaitosyhteistyötä ei ole mahdollista toteuttaa, Yli-Sikkilä esitti ideansa yhteistyökuviosta tubettajan kanssa rehtori Matti Väänäselle, joka lähti mukaan.

–Hienoa, että Jami on herännyt markkinointikeinoihin, jotka tavoittavat nuoria! Tällä videoprojektilla halutaan tuoda esille muun muassa sitä, että Vimpelissä teollisuusyritysten keskellä sijaitseva metallialan opetus on melko poikkeuksellinen tapa opiskella koko maan mittakaavassa.

Yhteistyön toivotaan tavoittavan yhteishaussa ammattiopintoja suunnittelevat.

–Yhteistyökumppanin valintaprosessi lähti kohderyhmästä, seuraajien määrästä ja Ruusuhan asuu Jyväskylässä, eli melko lähellä, hän valotti taustaa.

Oppilaitosyhteistyö oli Ruusulle ensimmäinen. Alajärvi oli hänelle aiemmin tuttu aikaisemman yhteistyökumppanin sekä perhesuhteiden kautta.

SÄRMÄÄ kuvioon tuo se, että Ruusu on tyttö ja opiskelee lukiossa. –Haluan vähentää omalta osaltani vastakkainasettelua akateemisten opintojen ja käytäntöön painottuvien tutkintojen välillä. Molemmat ovat tärkeitä ja tarpeellisia. Monella voi yläkoulussa olla vääristynyt kuva itsestä opiskelijana, kun joutuu kohtaamaan sen, ettei sovi tiettyyn malliin. Kaikki ei sovi kaikille, eli jos ei koe teoriatietoja vahvimmaksi lajikseen, voi loistaa käytännön hommissa.

Mielikuva siitä, että metallialalla työ on vain pölyistä ja sotkuista hitsausta, ei pidä enää paikkaansa. Usein työtä tehdään siististi tietokoneen ääressä, eikä se vaadi fyysisiä voimia.

–On hyvä herätellä ajatuksia erilaisista vaihtoehdoista. Kun opiskelu on mielekästä ja motivoivaa, pääsee oikeuksiinsa sellainenkin oppilas, joka ei ole ehkä kokenut itseään hyväksi opiskelijaksi esimerkiksi yläasteella teoriaan painottuvien opintojen parissa. Ammattikoulussa teoria opiskellaan käytännön ohessa, Yli-Sikkilä jatkoi.

–Vanhempien mielikuvat ammateista voivat yhä määrittää myös nuorten ajatuksia siitä, mille alalle ja mihin ammattiin hakeutua.

 –Kuvausten lomassa kysyttiin oppilailta, miksi he valitsivat ammattikoulun. Saimme kivoja vastauksia, että lukiokin oli vaihtoehto, mutta kirja ei ollut oikein pysynyt käsissä. Amiksessa saa tehdä, oppia samalla kun tekee, ja koulupäivät ovat kivoja kavereitten sekä samanhenkisen porukan kanssa.

–Näistä taidoista on myöhemmin oikeasti hyötyä elämässä. Usein ne myös linkittyvät vapaa-ajan harrastuksiin, jatkoi Ruusu.

VAIKKA Ruusu on kasvanut kaupungissa, ja lähivuosien opiskelusuunnitelmat sitovat hänet johonkin yliopistokaupunkiin, maalle muuttaminen houkuttelee.

–Arvostan luontoa ja rauhaa, ja tietysti ajoharrastus sopii paremmin syrjäisempään paikkaan, kaupungin ruuhkissa jonottelu ei ole ykkössuosikki, mitä ajamiseen tulee. Usein jää kaipuu maalle, kun sieltä lähtee.

Hänestä on hienoa, että maaseudulla mennään käytäntö ja käytännöllisyys edellä. Hän nautti täysin siemauksin maisemista Järviseudulla ajellessa.

–Tubettaminen on työ, jota voisi tehdä mistä tahansa, ja myös täällä joku voisi elättää itsensä tubettamalla tai somettamalla, muistutti Yli-Sikkilä. –Se on oikeaa työtä. Ammattikenttä muuttuu ja nykyajan nuorilla on elämässään huomattavasti enemmän vaihtoehtoja valita oman näköinen ura.

Ruusu suunnittelee opiskelevansa lukion jälkeen lakia ja hakeutuvansa mieluiten Joensuuhun Turun tai Helsingin sijaan. Maalle muutto tulee ajankohtaiseksi sitten myöhemmin.

MARIA Yli-Sikkilä haluaa herätellä alueen asukkaita siihen, että Työ etsii tekijäänsä – hankkeen kunnissa tulee jatkossakin olemaan työtä tarjolla, eläkeikään saakka. –Kuvausten lomassa kuulimme, että parhaita koneistajia tulee naisista. Naiset ovat luonnostaan miehiä täsmällisempiä tekemisissään. Aikuinenkin voi vaihtaa alaa, ei ole pakko tehdä sitä samaa, jota on tähän asti tehnyt.

Hän markkinoi osana työtään avoimia työpaikkoja. –Palautteen mukaan joillekin aloille ja yrityksiin on todella vaikea saada osaavaa työvoimaa. Joskus avoimeen paikkaan voi tulla vain muutama hakemus. Osalla yrityksistä maine ja mielikuva puhuu puolestaan, jonka vuoksi niihin hakeudutaan helpommin. Toisilla taas vanhentuneet mielikuvat alasta tai yrityksestä voivat haitata rekrytointia. Silloin on toimittava houkuttelevuuden lisäämiseksi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.