Sydänpäivä kiinnittää huomion verenpaineeseen

Kuva: Suvi Hosionaho
KANSAINVÄLISEN Maailman sydänpäivän, jota vietetään 29. syyskuuta, aiheena on Suomessa verenpaine ja erityisesti sen omamittaus ja seurannan tärkeys.

Yli kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine. Ihanteellinen verenpaine on noin joka viidennellä.

Kun koholla olevan verenpaineen saa laskemaan, vakavia sydämeen ja verenkiertoelimiin liittyviä haittoja pystytään estämään. Kannattaa tarkistaa verenpaineeseen liittyvät elintavat. Lääkitys tarvitaan lisäksi usein. Tärkeintä on saada verenpaine alas.

Verenpaine on kohonnut, kun yläpaine on lääkärin tai hoitajan mittaamana toistuvasti 140 mmHg tai yli tai alapaine 90 mmHg tai yli. Kotimittauksissa rajana on 135/85. Ihanteellisena verenpaine on alle 120/80.

Elintavoissa kannattaa vähentää liiallista suolan määrää ruoassa, ylipainoa, liiallista alkoholin käyttöä ja stressiä ja lisätä liikuntaa ja unta.

Leena Uusitalo

Järviseudun Sydänyhdistys

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.