Maskit takaisin käyttöön: Etelä-Pohjanmaan koronatilanne syöksyy alaspäin — korona sulki Kaksineuvoisen sairaalaosaston

ALUEELLINEN yhteistyöryhmä Nyrkki tiedotti 11.10. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin jyrkästi lisääntyvistä koronatartunnoista ja siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen. Nyrkki korostaa, että nyt koronatestaukseen tulisi hakeutua matalalla kynnyksellä.

Tällä viikolla tartuntoja on tullut enemmän kuin koskaan, ja myös sairaalakuormitus on lisääntynyt. Rokotus kannustetaan ottamaan, sillä suurin osa tartunnoista todetaan rokottamattomilla. Koronarokotuksen etuina on pienempi riski saada itselleen tartunta, vähäisempi mahdollisuus levittää virusta eteenpäin ja sairastuessa lieväoireisempi tauti.

ETELÄPOHJALAISIA suositellaan käyttämään kasvomaskia laajennetun maskisuosituksen mukaisesti. Maskinkäyttö ja hyvä käsihygienia ovat edelleen tärkeitä keinoja välttää tartunta.

Nyrkki suosittelee laajaa maskin käyttöä 12 vuotta täyttäneille seuraavissa tilanteissa: 

Aina joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit. 

Aina julkisissa sisä- ja yleisötilaisuuksissa, mukaan lukien koulut ja oppilaitokset. 

Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä. 

Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja teattereissa sekä julkisissa tiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä. 

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa sekä vierailtaessa että työskennellessä.

KAUHAVAN sairaalaosastolla tapahtui altistuminen koronalle 8.–10.10. välisenä aikana, kun työvuorossa ollut henkilökunnan jäsen todettiin sittemmin koronapositiiviseksi. Altistumisen takia sairaalaosasto on ollut karanteenissa maanantaista 11.10. alkaen.

Altistumiset on kartoitettu ja vajaan rokotesuojan omaavat henkilöt on asetettu tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Koska kyseessä on laitosaltistus, kaikki altistuneet osaston potilaat sekä henkilökunnan jäsenet on testattu kahteen kertaan. Varotoimena osaston potilasliikenne on ollut keskeytettynä siten, ettei osastolle ole otettu uusia potilaita eikä osastolla altistuneita potilaita ole myöskään kotiutettu. Vierailuja osastolle ei ole suositeltu.  

Tilanne osastolla on ollut rauhallinen, eikä altistuminen ole vaarantanut potilaiden sairaanhoitoa. Toisenkin testikierroksen näytteet olivat kaikkinensa negatiivisia eikä jatkotartuntoja tullut, joten osaston potilasliikenne päästään avaamaan uudelleen perjantaina 15.10. Mikäli viikonlopun aikanakaan ei tule uusia sairastumisia, omaisten vierailut ovat jälleen mahdollisia maanantaista 18.10. alkaen. Vierailut edellyttävät vähintään maskien käyttämistä koko vierailun ajan, ja vierailija saa lisäohjeita osaston henkilökunnalta. 

KAUHAVALLA ja Evijärvellä koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 12 650 henkilöä, eli 79,3 prosenttia yli 12-vuotiaista Kaksineuvoisen alueen asukkaista. Heistä tehosteen on saanut 11 002 henkilöä eli 68,9 prosenttia. 

Syyslomalla on hyvä tilaisuus tulla ottamaan koronarokotteen ensimmäinen annos, tai hakea tehosterokote.

Kaikki yli 12-vuotiaat voivat varata ajan ensimmäiselle rokoteannokselle numerosta 06 2412 4545 tai netistä osoitteesta www.hyvis.fi. Rokotukseen voi myös mennä walk in -tyylisesti ilman ajanvarausta. Mukaan henkilöllisyystodistus. 

Toisen annoksen eli tehosterokotteen voi saada, kun on kulunut kuusi viikkoa ensimmäisestä annoksesta, eli ensimmäinen annos on otettu ennen 4. syyskuuta. Ajanvaraus toiseen annokseen numerosta 06 2412 4545 tai www.hyvis.fi. Rokotukseen voi myös mennä walk in -tyylisesti ilman ajanvarausta, jolloin kannattaa huomioida, mitä rokotetta minäkin päivänä annetaan. Mukaan henkilöllisyystodistus.

Kolmannen annoksen voi saada, kun on kulunut vähintään kuusi kuukautta toisesta annoksesta, ja lisäksi on joko voimakkaasti immuunipuutteinen tai nainen tai 30 vuotta täyttänyt mies, joka on saanut toisen annoksen lyhyellä aikavälillä, eli ensimmäisestä annoksesta oli kulunut alle kuusi viikkoa. Ajat kolmanteen annokseen vain puhelinajanvarauksesta 06 2412 4545. 

KULUVALLA viikolla eli viikolla 42 walk in -rokotuspaikkoja on seuraavasti:

Maanantaina 18.10. Alahärmä kello 12–15 (Pfizer) 

Tiistaina 19.10. Kauhava kello 12–15 (Pfizer) 

Keskiviikkona 20.10. Ylihärmä kello 12–15 (Pfizer) 

Torstaina 21.10. Kortesjärvi kello 9–11 (Pfizer) 

Torstaina 21.10. Evijärvi kello 13–15 (Pfizer) 

Perjantaina 22.10. Kauhava kello 9–11 (Pfizer) 

KORONATILANNETTA koskevia tiedotteita kootaan Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sivuille.

Kausi-influenssarokotukset alkavat marraskuun aikana.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.