Kaksineuvoisen koronatiedote: Koronaa ennätysmäärä, kolmannet koronarokotukset laajenevat, koronapassi jouluksi kuntoon

ALUEELLINEN yhteistyöryhmä Nyrkki tiedotti maanantaina Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin pysyvän koronaepidemian leviämisvaiheessa. Lokakuussa on ollut ennätysmäärä tartuntoja, joiden ryppäät ovat tulleet Lappajärveltä ja Seinäjoelta.

Suurin osa tartunnoista on ollut eri-ikäisillä rokottamattomilla henkilöillä. Myös erikoissairaanhoidossa on koronapotilaita, iältään 19–75-vuotiaita. Nyrkki päätti jatkaa etätyösuositustaan 30.11.2021 asti. 

Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 12 746 henkilöä, eli 79,9 % yli 12-vuotiaista alueen asukkaista. Heistä tehosteen on saanut 11 131 henkilöä eli 69,8 %. 

Nuorimpien ikäluokkien rokotustilanne ensimmäisten annosten osalta on seuraava: 12–15-vuotiailla 59 %, 16–24-vuotiailla 70 %, 25–34-vuotiailla 61 % ja 35–44-vuotiailla 69 %. Sitä vanhemmilla ikäryhmillä rokotuskattavuus on 80–90 %. 

THL on laajentanut kolmansien koronarokotteiden antamista. Suosituksen mukaan kolmas rokote voidaan antaa kaikille, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen annoksen lyhyellä, alle kuuden viikon välillä, 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoitoyksiköissä asuville iästä riippumatta sekä keväällä 2021 riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluneille.  

Kolmas rokoteannos voidaan antaa kuuden kuukauden kuluttua toisesta annoksesta, paitsi vaikeasti immuunipuutteisten ryhmässä väli on kaksi kuukautta. Varotoimena kolmatta annosta ei anneta alle 30-vuotiaille miehille, elleivät he kuulu vaikeasti immuunipuutteisten ryhmään.  

Koronarokotukseen voi varata ajan netistä osoitteesta www.hyvis.fi tai numerosta 06 2412 4545.

VAIKEASTI immuunipuutteisten ryhmään kuuluvat ovat erikoissairaanhoidossa olevia tai vastikään siellä olleita henkilöitä, joilla on elinsiirto; kantasolunsiirto enintään kolme vuotta sitten tai kauemminkin mikäli käänteishyljinnän estolääkitys jatkuu; vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos; immunosuppressiiviinen syöpähoito vuoden sisällä sekä leukemian, lymfooman tai myelooman monoklonaalista vasta-ainehoitoa kahden vuoden aikana saaneet; aplastinen anemia, autoimmuunisairauksien hoitoon JAK-estäjiä tai biologisia lääkkeitä; dialyysi ja vaikea munuaisten vajaatoiminta; pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV; tai lääkärin arvioima muu vaikea immuunipuutos.

Riskiryhmään 1 kuuluvat 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, joilla on aktiivisessa hoidossa oleva syöpäsairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, vaikea puolustusjärjestelmän sairaus, vaikea krooninen munuaissairaus tai vaikea krooninen keuhkosairaus. 

Riskiryhmään 2 kuuluvat 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, joilla on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta haittaava lääkitys autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisen vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus tai sairaalloinen lihavuus (BMI 40, 12–15-vuotiailla ISO-BMI 35). 

ETELÄ-POHJANMAA siirtyi koronan leviämisvaiheeseen 18.10.2021. Siihen liittyen Etelä-Pohjanmaallakin tuli voimaan ravintoloita koskeva toiminnan rajoitus 21.–22.10. välisenä yönä. Ravintola välttyy rajoituksilta, mikäli ottaa käyttöön niin sanotun koronapassin.  

Laki koronapassista tuli voimaan 16.10.2021. Koronapassin edellytyksenä on täysi rokotussarja vähintään seitsemää vuorokautta aiemmin, negatiivinen koronatestitulos enintään 72 tuntia aiemmin tai sairastettu koronatauti enintään kuusi kuukautta aiemmin. Koronapassin alaikäraja on 16 vuotta. Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, minkä saa ladattua Omakannasta osoitteesta www.kanta.fi Se voidaan myös tulostaa Kauhavan hyvinvointikeskuksen potilastoimistosta. Koronapassista voi lukea lisää osoitteesta www.thl.fi/koronatodistus

Jos koronarokotteen ottaa tulevan kahden viikon aikana, ehtii saada tehosterokotuksen ja koronapassin kuntoon vielä ennen joulua, Kaksineuvoisesta muistutetaan.

WALK IN -rokotukselle voi tulla ilman ajanvarausta. Mukaan tarvitsee vain henkilöllisyystodistuksen.

Ensimmäinen annos voidaan antaa kaikille yli 12-vuotiaille. Toinen annos voidaan antaa kuusi viikkoa ensimmäisestä annoksesta.

Kolmannelle annokselle voivat tulla 60-vuotiaat, vaikeasti immuunipuutteiset sekä kaikki riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, jos toisesta annoksesta on kulunut suosituksessa mainittu aika. Koronaviruksen sairastaneille voidaan antaa tehosterokote kuuden kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta.

Tulevat Walk in –rokotuspaikat:

Viikko 44 

 • Walk in -ilta ma 1.11. klo 16–18 Kauhava (Pfizer) 
 • ma 1.11. klo 9–12 Kauhava (Pfizer) 
 • ke 3.11. klo 9–10 Ylihärmä (Pfizer) 
 • ke 3.11. klo 13–14:30 Alahärmä (Pfizer) 
 • to 4.11. klo 9–10 Kortesjärvi (Pfizer) 
 • to 4.11. klo 13–14:30 Evijärvi (Pfizer) 
 • pe 5.11. klo 12–14 Kauhava (Pfizer) 

Viikko 45 

 • Walk in -ilta ma 8.11. klo 16–18 Kauhava (Pfizer) 
 • ma 8.11. klo 9–11 Kauhava (Pfizer) 
 • ti 9.11. klo 12–13 Kauhava (Moderna) 
 • ti 9.11. klo 13–14:30 Ylihärmä (Pfizer) 
 • ke 10.11. klo 14:30–15:30 Alahärmä (Pfizer) 
 • to 11.11. klo 12–13 Kortesjärvi (Pfizer) 
 • pe 12.11. klo 9–10:30 Evijärvi (Pfizer) 

Viikko 46 

 • ke 17.11. klo 10–11 Kauhava (Moderna) 

Näiden lisäksi on ajanvarauksellisia aikoja netissä osoitteessa www.hyvis.fi tai puhelimitse 06 2412 4545. 

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.