Kylvöt loppusuoralla – sateet haitanneet viimeisiä kylvöjä

Kuva: ProAgria
Kuva: ProAgria
Kuva: ProAgria
Kuva: ProAgria
Perunan istuttaminen on Etelä-Pohjanmaalla paikoin vielä kesken.

Viljojen ja öljykasvien kylvöt alkavat olla loppusuoralla Lappia, Kainuuta, Keski-Suomea ja Itä-Suomea lukuun ottamatta, kertoo Pro Agria. Pisimmällä kylvöt ovat Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Etelä- ja Länsi-Suomessa sekä Oulun alueella.

Viime viikolla saadut sateet ovat keskeyttäneet kylvöjä koko Suomessa. Ne ovat myös olleet tarpeen jo tehdyille kylvöksille kasvuun lähdön turvaamiseksi. Sateet ovat paikoin olleet runsaita, ja osa pelloista on kuorettunut.

Kylvöt ovat noin viikon myöhässä keskimääräisestä. Säätila on nyt sateinen, joten tämän viikon aikana kylvöt eivät etene kovinkaan paljon. Syysviljat ja kumina näyttävät hyvältä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella, mutta suuri osa syysviljoista jouduttiin rikkomaan ja kylvämään uudelleen Etelä-Suomessa. Talvesta selvinneet syysöljykasvit ovat aloittamassa kukintaa. Syysrypsillä on havaittu paikoin erittäin runsaasti rapsikuoriaisia.

Eniten kylvämättä on ohraa, kauraa ja rypsiä sekä kuminaa. Härkäpapu, herne, rapsi ja vehnä on kylvetty lähes kokonaisuudessaan. Kevätviljat ovat orastuneet tasaisesti. Viime viikon sateet tekivät todella hyvää kasvien kasvulle, koska pellot alkoivat olla monilla alueilla jopa liian kuivia. Paikoin orastumista on heikentänyt peltojen kuorettuminen ja joitakin lohkoja on jouduttu kylvämään uudestaan, mutta märkyyden ja kuorettumisen vaikutukset tulevat enemmän näkyviin vasta sateiden jälkeen. Nyt toivotaan, että kovia ukkoskuuroja ei tulisi, jotta enemmältä kuorettumiselta vältyttäisiin. Selviytyneillä syysviljoilla ollaan korrenkasvuvaiheessa ja ruis on jo suotuisimmilla alueilla tulossa tähkälle. Kasvinsuojeluruiskutuksia on tehty vasta vähän. Sateet tulevat hidastamaan rikkaruiskutusten tekoa. Myös ensimmäisinä kylvettyjen kevätviljapeltojen ja herneen rikkakasviruiskutukset ovat alkamassa. Kosteus ja lämpö hyödyttävät rikkakasveja.

Viljoilla on havaittu tavallista enemmän oraita vioittavia tuholaisia, ohrakirppoja. Ne ovat syöneet viljojen lehtiä, mikä altistaa kasvin helpommin kuivuudelle ja haittaa kasvua ja kehitystä. Sateet tulivat hyvään aikaan, mikä hillitsi kirppojen aiheuttamia vahinkoja. Kirppoja on havaittu ohralla ja vehnällä sekä jonkin verran kauralla. Niitä on ollut paikoin niin paljon, että on jouduttu tekemään torjuntatyötä. Myös öljykasveilla on havaittu jonkin verran kirppoja, mutta peittaus on pitänyt ne kurissa.

Kylvösuunnitelmien muutoksia on tehty jonkin verran. Eniten kylvösuunnitelmia joutuivat muuttamaan ne tilat, joilla syysviljojen talvehtiminen epäonnistui. Näitä kasvustoja on rikottu ja muutettu pääosin kevätviljoille. Lisäksi myöhään venyneet kylvöt ovat muuttaneet lajikkeita aikaisempiin lajikkeisiin. Jos sateet jatkuvat, muutoksia tullaan tekemään viimeisille kylvöille. Näyttää kuitenkin siltä, että suuria muutoksia kevätkylvöihin ei ole tulossa.

Perunan istutuksista pääosa on edelleen kesken. Erityisesti Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla perunan istutuksissa on paljon tekemättä. Ensimmäiset varhaisperunat ovat jo kaupoissa. Sato-odotukset ovat kohtalaiset.

Mainos

Säilörehunurmet näyttävät tällä hetkellä varsin hyviltä. Sateet ja lämpimät päivät ovat auttaneet nurmet hyvään kasvuun ja odotuksissa on vähintään kohtuullinen nurmisato. Säilörehusadon ensimmäinen korjuu alkaa näillä näkymin kahden viikon kuluttua, mutta lämpöä tarvitaan kasvua varten enemmän. Kasvustojen kannalta sateet alkoivat hyvään aikaan.

Kevät on ollut kolea, mutta kasvu etenee nyt hyvää vauhtia. Etelä-, Länsi- ja myös Keski-Suomessa avomaalla kukkivat sekä puna-, valko- että mustaherukat ja harson alla olevat mansikat. Etelä- ja Länsi-Suomessa myös vadelmat ja ilman harsoa olevat mansikat ovat aloittamassa kukintaansa. Kasvihuoneista ja lämmitetyistä tunneleista on jo päästy maistelemaan mansikoita. Tulevana kevätjuhlaviikonloppuna on tarjolla varsinkin kotimaista mansikkaa ja pienempiä määriä vadelmaa. Vaikka viileä alkukevät hidastutti tuholaisten esiintymistä, on mansikalla vattukuoriaisen tarkkailu jo aloitettu. Etelä ja Länsi-Suomessa ovat luumut ja kirsikat aika pitkälti kukkineet ja omenapuut ovat aloittamassa kukintaansa.

Vihannesten kylvöt (kaali, porkkana, palsternakka, punajuuri) ovat loppusuoralla. Kylmän sään takia kasvu on ollut hidasta, mutta taimet näyttävät olevan pääosin kunnossa. Vihannesten taimien istutus jatkuu suunnitelmien mukaisesti ympäri maata. Parsan ja raparperin korjuu on edelleen meneillään. Myös varhaisvihanneksia kuten sipulia ja porkkanaa on jo korjattu etenkin tunneleista ja lämmittämättömistä kasvihuoneista. Varhaisvihannesten satokauden odotetaan pääsevän kunnolla käyntiin ennen juhannusta. Vihannestiloilla varaudutaan tuholaisiin verkkoja ja ansoja laittamalla sekä seuraamalla muun muassa pikkukaalikärpäsen ja juovahernekärsäkkään vioitusten esiintymistä.

Kylvötyöt viljakasvien osalta ovat pääosin tehty alueellamme. Vielä kylvetään rypsiä, ohraa ja kuminaa. Paikalliset, kovat sateet kuitenkin hidastavat kylvötöiden etenemistä. Tämä viikko näyttää myös sateiselta, joten loput kylvöt myöhästyvät paljon. Koko Etelä-Pohjanmaan alueella on kylvetty reilu 80 prosenttia tähän mennessä, mutta erot alueellisesti ovat isoja. Kyrönmaalla lähes kaikki on kylvetty.

Orastuminen on ollut tasaista. Viljoilla ohrakirpat ovat iskeneet ohriin ja vehniin ja tehneet niihin vaurioita. Kirpan iskuista kasvit altistuvat kuivuudelle enemmän ja voivat siksi kasvaa heikommin ja hieman torjuntatöitä on jouduttu tekemään maakuntamme pelloilla. Sateet tulevat keskeyttämään viljojen kylvöt tämän viikon osalta. On kuitenkin todella tärkeää, että sateita on saatu, jotta saadaan kaivattua kosteutta maakunnan pelloille.

Syysviljat näyttävät hyviltä. Syysöljykasveista syysrypsit ovat selvinneet kohtuullisen hyvin alueellamme ja ovat tulossa kukkaan. Syysviljojen lannoitukset on tehty ja rikkaruiskutukset ovat alkaneet. Sateet kuitenkin haittaavat rikkakasviruiskutuksia. Kasvustot ovat pääosin reheviä, joten lakoontumiseen on syytä varautua kasvunsääteillä, jotta voidaan varmistaa laadullisesti ja määrällisesti hyvä sato. Sade ja lämpö edesauttavat nyt syyskasvien kasvua ja tulevat kasvamaan vauhdilla seuraavan viikon aikana. 

Nurmet ovat saaneet kaipaamaansa sadetta viime viikon aikana. Nurmien kehitys on ollut tavanomaista hitaampaa ja koska lannoituksetkin olivat reilun viikon tavanomaisesta myöhässä, niin ensimmäisen sadon korjuu ajoittunee 15-20.6.2022 tietämille. Nurmet talvehtivat kohtuullisesti, mutta ovat paikoin harvahkoja, koska nadat ja englanninraiheinä eivät ole lähteneet vielä kunnolla kasvuun.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.