Alajärvellä esitetään elinvoimalautakunnan perustamista

Alajärven kaupungintalo Alajärvi Alvar Aalto Aalto-puisto
Arkistokuva: Suvi Hosionaho
5. SYYSKUUTA kokoontunut Alajärven kaupunginhallitus esittää valtuustolle hyväksyttäväksi kaupungin organisaatiomuutosta, jonka ensimmäisessä vaiheessa, 1. tammikuuta 2023 alkaen, hallintojohtaja virka poistettaisiin organisaatiokaaviosta ja perustettaisiin elinvoimalautakunta, jonka alle yhdistettäisiin kuntalaisten hyvinvointiin, yrittäjyyteen sekä yleiseen paikkakunnan pito- ja vetovoimaan liittyviä toimintoja. Toisessa vaiheessa tarkastellaan talousyksikön virkojen vähentämistä tulevien eläköitymisien myötä.

Hyvinvointialueen perustaminen ja Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunnan lakkaaminen aiheuttavat muutoksia kaupungin palveluissa. Samalla halutaan talouden tasapainottamissuunnitelman mukaisesti tehostaa hallintoa ja saada aikaan kustannussäästöä.

Hallintojohtajan irtisanouduttua esitetään, että hallintojohtajan virka lakkautetaan ja talousjohtaja, henkilöstöjohtaja ja hallintosihteeri toimisivat suoraan kaupunginjohtajan alaisuudessa. Kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston sihteerin tehtävät siirtyisivät hallintosihteerille. Lisäksi hallintojohtajan tehtäviä jaettaisiin kaupunginjohtajalle, henkilöstöpäällikölle ja tekniselle johtajalle.

Jo aiemmin hallintokuntien omat taloushallinnot on keskitetty kaupungin yhteisen taloushallinnon alle vähentäen yhden talouspäällikön viran, työsuojelupäällikön ja henkilöstöjohtajan virat on yhdistetty sekä yleisten alueiden päällikön ja rakennusmestarien tehtävät on yhdistetty.

KÄYNNISSÄ olevien muutosten vuoksi on noussut esille tarve perustaa Alajärven kaupunkiin elinvoimasta vastaava toimiala, jonka tehtäviin kuuluisivat elinvoiman sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, asuntopalvelut, työllisyyden edistäminen, markkinointi, matkailu ja tapahtumat, liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalvelut sekä museo. Toimialalle vastuita siirtyisi Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunnalta, sivistyslautakunnalta ja kaupunginhallitukselta.

Elinvoimalautakunnan alaisuuteen on suunniteltu perustettavan elinvoimajohtajan virka, joka laitettaisiin haettavaksi loka-marraskuun aikana. Osa sivistystoimen työntekijöistä siirtyisi uuden lautakunnan alaisuuteen. Hallinnon ja talouden toimialalta sinne siirtyisivät asuntopalvelut, sivistystoimialalta museo sekä nuoriso ja liikuntapalvelut. Tällä muutoksella sivistystoimessa pystytään keskittymään pääosin varhaiskasvatukseen ja opetukseen sekä mahdolliseen yhteistyön laajenemiseen tulevaisuudessa muiden kuntien kanssa.

Tämän organisaatiomuutoksen ensimmäisen vaiheen kustannusvaikutukset olisivat lähellä neutraalia, mutta myöhemmin uudistuksen säästöksi on laskettu tulevan 76 500 euroa vuodessa.

Aino Kanervikkoaho-Kataja (kd.) esitti, että elinvoimajohtajan viran kelpoisuusvaatimukseksi asetetaan ylempi korkeakoulututkinto. Kaupunginhallitus hyväksyi tämän äänestyksessä äänin 7–3.

JÄÄKIEKKOILIJA Sofia Karille päätettiin myöntää 1 500 euron stipendi. Kari pelasi Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen jääkiekon MM-joukkueessa ja voitti MM-turnauksessa pronssia. Urheilijastipendi myönnetään Matti Mäkelän stipendirahastosta

KAUPUNGINVALTUUSTOLLE esitetään, että 2020 lakkautetun Uusikylän koulun kiinteistöstä lämmitetään jatkossa vain liikuntasali. Kiinteistökokonaisuuteen kuuluu lisäksi koulurakennus sekä asuntola. Koulua tarjottiin Uusikylän kyläyhdistykselle, mutta se ei suurten kiinteistökulujen vuoksi voinut ottaa kiinteistöä hallintaansa. Lämmityskustannusten arvioidaan liikuntasalin osalta olevan 7 000 euroa vuodessa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.