Olavi Koivukangas Turun Seudun Eteläpohjalaisten 75-vuotisjuhlassa: Pohjalaisella energialla on muutettu maailmaa

Olavi Koivukangas. Arkistokuva:  Henri Ruuska.
Olavi Koivukangas. Arkistokuva: Henri Ruuska.
EVIJÄRVELÄISSYNTYINEN professori Olavi Koivukangas puhui kunniapuheenjohtajan ominaisuudessa Turun Seudun Eteläpohjalaiset ry:n 75-vuotisjuhlassa 16.9.2022 syventyen pohjalaisuuden olemukseen.

–Se on energiaa. Tämän energian voimalla lakeus on raivattu viljelykselle, tervahaudat on poltettu ja on käyty kauppaa Ruotsiin ja Espanjaan saakka. Saman energian varassa lepää Pohjanmaan hyvinvointi tänäkin päivänä.

Koivukankaan mukaan pohjalainen energia on purkautunut myös yhteiskunnallisina joukkoliikkeinä ja aikoina, jolloin kansakunnan kohtalo on ollut vaakalaudalla, ovat pohjalaiset nuijamiehet ja jääkärit olleet ensimmäisinä taistelemassa kansakunnan oikeuksien puolesta.

Suurissa kansanliikkeissä pohjalaiset ovat olleet lipunkantajia. Amerikan siirtolaisuudessa puolet lähtijöistä oli Vaasan läänistä.

–Tähän liittyy myös puukkojunkkariperinne, joka osittain purkautui siirtolaisuuteen. Muita esimerkkejä ovat heränneisyys 1800-luvulla, raittiusliike ja nuorisoseurat. Pohjalaiset ovat olleet ensimmäisiä sekä hyvässä että pahassa, ja aina täysin rinnoin ja tunteella. Voisi sanoa, että ihmisen saavutukset ovat älyn ja energian summa.

Pohjalaisten tarmokkuudesta kumpuaa meille toinen tyypillinen piirre: herkkä omanarvon tunne sekä halu määrätä omista asioista. 

–Myös täällä Varsinais-Suomessa me pohjalaiset osaamme ammentaa elinvoimaa juuristamme. Tosin välillä näytti siltä, että massakulttuuri ja kaupallinen viihde jyräisivät kaiken alleen.

Koivukangas nosti puheessaan esille seuran entisen puheenjohtajan Veikko Vuorelan sanat: Lakeus merkitsee vapautta, avaruutta ja tilaa hengittää.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.