Verenluovutuksen ajat täyttyivät Alajärvellä vauhdilla  

Lappajärveläiselle Emilia Aholle verenluovutus on konkreettinen tapa auttaa.
Lappajärveläiselle Emilia Aholle verenluovutus on konkreettinen tapa auttaa.
Lappajärveläiselle Emilia Aholle verenluovutus on konkreettinen tapa auttaa.
Lappajärveläiselle Emilia Aholle verenluovutus on konkreettinen tapa auttaa.
Halu auttaa tuo väkeä Alajärvelle verenluovutukseen koko seutukunnasta.

OLIKO sinulla aika varattuna? Jos kädet ovat kylmät, niitä voi lämmittää veden alla tuossa vessassa. Ota pari kupillista vettä tai mehua sekä vuoronumero ja istu odottelemaan, ohjeistaa SPR:n Veripalvelun työntekijä verenluovutukseen tulijoita Alajärven seurakuntatalon aulassa. Kadulta tupsahtelee ihmisiä sisään tasaisena, joskin hitaana virtana. Ohjeistuksen jälkeen he hakeutuvat saliin, jossa on sermeillä erotettuina haastattelupisteitä sekä petejä, joilla ojennetaan käsi luovuttamisen merkiksi – tässä tapauksessa hyvään tarkoitukseen. 

SPR:n Seinäjoen Veripalvelu kiertää kolmena päivänä viikossa entisen Vaasan läänin alueella noin 10 työntekijän voimin. Alajärvelle he ajavat noin kolmen kuukauden välein. Seurakuntatalon ovet ovat auki kello 13–18 välisenä aikana.  

Tavoite on saada vähintään 65–95 luovuttajaa per paikkakunta ja päivä. Alajärvellä tavoite täyttyy yleensä hyvin, luovuttajia käy 70–90.  

–90 aikaa oli nyt varattuna jo hyvissä ajoin. Etukäteisajanvaraus netissä vähentää ruuhkaa, mutta toki tänne voi tulla suoraan ovesta, jos tilanne on sellainen, että aikaa järjestyy odottamatta, kertoo vastaava hoitaja Tiia Kujanpää. 

–Alajärvellä on yleensä hyvin uusia luovuttajia. Ja miehiä, toukokuussa jopa 60 prosenttia luovuttajista oli miehiä, kun suhde valtakunnallisesti on keskimäärin 60–40 naisten hyväksi. Veripalvelu kampanjoikin nyt miesluovuttajien määrän nostamiseksi, se varmistaisi veripalvelun toimintavarmuutta. Lisäksi miehet saavat luovuttaa verta naisia useammin.  

Veripalvelu pyrkii varmistamaan verenluovuttajien terveydentilan etukäteen ja varmistamaan, ettei luovutukselle ole esteitä. Terveyskyselyn voi tehdä etukäteen netissä tai paikan päällä ennen luovutusta.  

–Useimmiten eteen luovutuskäynnillä tuleva yllätys on hemoglobiinin liian matala taso, muuten esteet tulevat hyvin esille jo terveyskyselyssä. Se ja infopuhelinnumeromme ovat vähentäneet turhien käyntien määrää valtavasti. Toki myöhemmin voi ilmetä seikkoja, joiden vuoksi kaikkea verta ei voida jakaa eteenpäin. 

Kujanpää kannustaa ihmisiä tekemään kyselyn, vaikka olisi ajatus, että jokin sairaus estää verenluovutuksen.  

–Kriteerit ovat höllentyneet aikojen saatossa, esimerkiksi verenpainetauti tai muu yleinen kansantauti hyvässä hoitotasapainossa ei ole enää este luovutukselle.  

Alajärvellä meininki on Kujanpään kokemuksen mukaan verenluovutuspäivinä hyvä.  

–Mukavia, puheliaita ihmisiä. On kiva puhella niitä näitä. Täällä on erityistä myös se, että seurakunnan emännät laittavat aina tosi hyvät ruoat, ja tilat ovat hyvät.  

ALAJÄRVELLE tullaan verenluovutukseen ympäryskunnistakin, lähimmät muut veripalvelun kiertuepaikat ovat Lapualla ja Karstulassa. Lappajärveläinen Emilia Aho poikkesi verenluovutukseen työpäivänsä jälkeen.  

Mainos

–Tämä on toinen kerta. Ensimmäisen kerran kävin pari vuotta sitten Oulussa. Veripalvelun ilmoitus siitä, että verivarannot ovat vähissä, sai minut liikkeelle. 

Vimpeliläiset Annukka Lehto ja Tuija Ahvenkoski ovat pitkän linjan verenluovuttajia. He aloittivat verenluovutuksen silloin, kun SPR: veripalvelu kävi vielä Vimpelissä. Kumpikaan ei heti muistanut, milloin toiminta on siellä lakannut. 

Annukka Lehto ja Tuija Ahvenkoski nauttivat tarjotusta riisipuurosta ja kahvittelivat verenluovutuksen jälkeen.

–Haluan auttaa, tiivistää Lehto monen verenluovuttajan motiivin. –Itse en ole luovutusverta tarvinnut, mutta lapset ovat. Sitä kautta tulee tunne, että haluaa auttaa ja osallistua. Tällä hetkellä muiden auttaminen jää muuten hieman vähiin ajan puutteen vuoksi.  

–Tykkään käydä täällä, on aina hyvät tarjottavat ja näkee tuttuja eli tämä on myös sosiaalinen tapahtuma.  

–Aina näissä näkee tuttuja ja tulee vaihdettua kuulumisia, totesi Ahvenkoskikin. 

–Nyt nipistin vähän työpäivästä, että ehdin tänne. Se on hyvä, että tästä tulee muistutus tekstiviestillä, niin ei pääse menemään ohitse, Lehto kertoi.  

Ahvenkoski oli Alajärvellä nyt ensimmäistä kertaa: hän kävi Perhossa aina siihen saakka, kunnes siellä ei saatu enää vaadittua luovuttajamäärää kokoon ja toiminta loppui.  

–Se on kyllä harmi, että pienillä paikkakunnilla tätä mahdollisuutta ei enää ole: eikö me Vimpelissä saataisi sitä 70 luovuttajaa kokoon? 

VÄEN ikääntyessä tarvitaan aina myös uusia, nuorempia luovuttajia. Mistäs heitä saataisiin ja miten?  

–Ainakin minun somekuplassani SPR on hyvin näkyvillä. Tämä on helppo ja konkreettinen tapa auttaa muita ihmisiä ja uskon, että se vetoaa myös nuoriin, kunhan se vain jollakin tapaa tulee heille esille, Aho pohti. 

Hän kuuluu myös kantasolurekisteriin, josta kerätään lahjoituksia syöpäpotilaita varten. Jos tulee pyyntö luovuttaa kantasoluja, hän auttaa mahdollisuuksien mukaan.  

–Verenluovutuksessa ajattelin käydä jatkossa ehkä useamminkin, jos vain mahdollista. 

SPR:n Veripalvelu järjestää Alajärven seurakuntatalolla verenluovutustilaisuuden kolmen kuukauden välein. Vastaava hoitaja Tiia Kujanpää kertoo, että verta tullaan luovuttamaan yli kuntarajojen. 
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.