Kolme prosenttia ei riittänyt Evijärvelle

Evijärven kunnanhallituksen 21.11. päätöksiä.

EVIJÄRVEN kunnanhallituksen 21.11. asialistalla oli sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuslaitoksen tilojen siirtyminen hyvinvointialueen käyttöön.

Evijärven ja useiden muiden kuntien kanta on ollut, että vuokrien määrittämisen periaatteeksi otetaan tasapuolinen kohtelu ja kuuden prosentin korkotuottovaatimus.

Hyvinvointialueen aluehallitus on todennut, että kuusi prosenttia merkitsisi, että vuokratiloista koituisi hyvinvointialueelle jopa 8–12 miljoonan euron lisälasku. Sitä hyvinvointialueen talous ei kestäisi. Tällaista kustannuserää ei ollut mukana kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksissa.

Huomattavasti aiempaa korkeampi vuokrataso jouduttaisiin rahoittamaan hyvinvointialueen toimintaa sopeuttamalla ja arvioimalla aiempaa huomattavasti kriittisemmin käytössä olevia tilojen määrää. Aluehallitus korostaa, että jos vuokrasopimuksissa ei päästä kestävälle pohjalle, niin palveluverkkoa ja palveluiden saatavuutta joudutaan karsimaan. Se on ehdottanut käyttöön kolmen prosentin tuottotasoa.

Siitä huolimatta Evijärven kunta esittää hyvinvointialueelle, että kuntien ja hyvinvointialueen vuokrasopimuksissa käytetään tuota kuuden prosentin korkotuottovaatimusta.

Mainos

Antti Perkkalainen ehdotti, että Evijärven kunta ilmoittaa kantanaan, että alueen kuntien tulisi luopua pääomavuokran tuottovaatimuksesta kokonaan. Perkkalaisen ehdotus hävisi äänestyksessä 3–4.

KUNNAN ensi vuoden talousarviota valmistellaan parhaillaan. Tuorein versio on 1,268 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Talousarviosta päättäminen etenee niin, että kunnanhallitus käsittelee talousarvion 12.12. ja esittää sen edelleen valtuuston hyväksyttäväksi. Valtuusto kokoontuu 19.12.2022. Valtuusto vahvistaa päätöksellään talousarvion 2023 ja taloussuunnitelman 2023–2025.

VUONNA 2016 aloitettu Evijärven kunnostushanke jatkuu myös tulevana vuonna. Kunta on varannut siihen saman 50 000 euron määrärahan kuin aiempinakin vuosina. Sen lisäksi ely-keskukselta haetaan vesiensuojelun tehostamisohjelman mukaista valtionavustusta 55 000 euron verran.

KUNNANHALLITUS kävi läpi myös Kuntayhtymä Kaksineuvoisen osavuosikatsauksen. Sen tulos tammi–syyskuussa 2022 oli 1,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.